Kako živi narod / najava programa u Drnišu, 2018

2018.

NAJAVA

Nakon izuzetno dobrih rezultata u Zagrebu, Visu, Požegi, Sisku i Šibeniku, Kako živi narod nastavlja svoje putovanje po Hrvatskoj, te se ove godine izložba održava u Drnišu!

U partnerstvu s Gradskim muzejom u Drnišu, izložba će biti postavljena od 10. do 17. rujna 2018. godine. Postav potpisuje stručna suradnica Veronika Šindilj, dok će se u ulozi medijatora izložbenog sadržaja naći kustosica muzeja Antonia Tomić. Veselimo se druženju i razgovoru s drniškim srednjoškolcima, ali i svim zainteresiranim građanima!

KAKO ŽIVI NAROD je dokumentarno-edukativni izložbeni projekt koji se bavi demistifikacijom ekonomije inscenirajući u današnjem vremenu studiju R. Bićanića iz 1936. god. Sve faze produkcije projekta su participacijske, tj. sudjeluju tzv. obični ljudi. Radi se o primjeni Brechtovih postulata aktivne publike (poučni komadi) na medij izložbe te o eksperimentiranju izložbenim i edukacijskim formatima s jasnom socio-političkom agendom. Izložba predstavlja osam obitelji i obiteljskih povijesti iz pasivnih krajeva Hrvatske, a svaka od njih bavi se lokalnim ekonomskim apsurdima što čini vidljivom eroziju društvenih struktura. Za sudionike i za publiku projekt je "škola" nacionalne ekonomije: kolektivna refleksija, diskusija koja počinje iz perspektive (nekadašnjeg) iseljeništva pasivnih krajeva: od ovčarstva u zabitima Like do nezaposlenosti u Berlinu i Vukovaru. Osobitost izložbe je integrirani performativno-edukativni program u sklopu kojeg stariji srednjoškolci razgovaraju o predstavljenim sadržajima. Diskusije moderiraju studenti/ce i apsolventi/ce različitih profila, koji uvode publiku u proces kritičke refleksije sadržaja uz pitanja: „Odakle smo ekonomski došli, kamo idemo? Što mogu promijeniti? Je li iseljavanje jedino rješenje? Prostor izložbe je prostor demistifikacije i refleksije ekonomskih problema i poziv na izlazak iz pasivnosti.