HODALI SU, HODAT ĆE - UMJETNIČKI POJMOVNIK JAVNOG PROSTORA

2018.


umjetnica: Ena Janković
produkcija: OLP
lokalni partner: Muzej likovnih umjetnosti Osijek
u suradnji s građanima i građankama Osijeka

 

U subotu 14. srpnja u Osijeku je započeta umjetnička akcija prikupljanja cipela u okviru projekta Umjetnički pojmovnik javnog prostora. Pod nazivom Hodali su, Hodat će, akcija autorice Ene Janković odvijala se tijekom srpnja i kolovoza 2018. godine na trgu Ante Starčeića u Osijeku, gdje je umjetnica boravila subotom i nedjeljom u prijepodnevnim satima. Akcijom prikupljanja cipela kao simbola mobilnosti (svojevoljne, ali nerijetko i prisilne), mlada osječka umjetnica željela je uputiti na promišljanje iskustava građana vezanih uz negativan migracijski trend koji je u Hrvatskoj, a napose Slavoniji, uzeo maha u posljednjim godinama. Cilj je bio skupiti iznošene cipele građana i građanki Osijeka koji suse odselili iz ili doselili u Osijek, odnosno koji imaju iskustva s migracijama. Akcija u javnom prostoru Osijeka dočekana je s oprezom, te su na samom početku reakcije građana i građanki bile sumnjičave. Međutim, ubrzo se publika naviknula na ovaj prizor, a razgovori koje su Osječani i Osječanke vodili s umjetnicom sve češći i otvoreniji. Umjetnica je prikupila nešto više od dvjesto pari cipela i jednako toliko izjava odnosno priča građana. 

Prikupljene cipele umjetnički su obrađene i postale su dijelom skulpturalne instalacije, a sve priče zapisane su u ručno izrađenu knjigu, umjetnički artefakt. Prelistavanjem knjige posjetitelj dobiva uvid u paletu motiva, težnji, razmišljanja svojih sugrađana, što mu omogućuje da fenomen iseljavanja sagleda iz insajderske, gotovo poetske perspektive i u odmaku od dnevno-političkog konteksta u kojem je ova tema podložna manipulaciji. Cipele su umjetničkom obradom dobile novo lice, postajući ravnopravni simboli pojedinačnih životnih priča i migracija. Radovi su predstavljeni na izložbi otvorenoj 16. studenog u nedovršenoj zgradi Kulturnog centra u Osijeku. Sam odabir prostora za izlaganje komunicira s temom, a njegova hladna nedovršenost i nedorečenost snažan je kontrapunkt nerijetko dirljivim ljudskim pričama. Također, izlaganje radova nastalih na lokalno specifičnu temu i uz participaciju lokalne zajednice anticipira buduću ulogu Centra kao čvorišta lokalne kulturno-umjetničke scene i upozorava na potrebu za njegovim dovršavanjem. Više na našem blogu.

Izložba je realizirana uz pokroviteljstvo Grada Osijeka i u partnerstvu s Muzejom likovnih umjetnosti Osijek. Za projekt Umjetnički pojmovnik javnog prostora, u okviru kojeg se produciraju radovi mladih hrvatskih umjetnica i umjetnika, Umjetnička organizacije Otvoreni likovni pogon 2018. godine  ima podršku Ministarstva kulture RH, Zaklade Kultura Nova i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

 

Osnovni format rada: participacijska umjetnička akcija; projekt u zajednici; izložba. Mjesto održavanja: javni prostor grada Osijeka/ Kulturni centar Eurodoma u Osijeku. Autorica: Ena Janković. Koncepcija projekta Umjetnički pojmovnik javnog prostora i umjetničko vodstvo, mentorstvo: Kristina Leko. Produkcija: Otvoreni likovni pogon. Kustosice izložbe: Jozefina Ćurković, Valentina Radoš. Tehnička pomoć: Vinko Vidmar. Grafičko oblikovanje: Nikola Križanac. Fotografska dokumentacija: Otvoreni likovni pogon, Ena Janković, Ivana Živković. Modaliteti i formati rada: umjetnička akcija u javnom prostoru, skulpturalna instalacija.