Ivana Papić: Berlin, obećani grad - izvještaj iz call centra (Umjetnički pojmovnik javnog prostora)

2020

„Berlin, obećani grad – Izvještaj iz call centra“ je interaktivna zvučna instalacija Ivane Papić nastala u sklopu umjetničkog participacijsko-istraživačkog projekta autorice o životu i radu u Berlinu, migracijama, identitetu i pripadnosti. Krećući se kroz 9 stanica instalacije odnosno 9 adaptiranih uredskih telefona, ujedno i poglavlja priče audio-dokumentarca, posjetitelji mogu poslušati kratke isječke iz 13 intervjua koje je umjetnica obavila s expats, internacionalnim radnicima call centra u Berlinu, na hrvatskom, srpskom i engleskom jeziku.  Prikupljeni narativ montirala je u audio-kolaž i postavila u ambijent koji audio-vizualno evocira berlinsku podzemnu željeznicu Ubahn.

Kroz svoj participacijsko-umjetnički rad istražujem životne i radne uvjete radničke klase u suvremenom digitaliziranom društvu. I sama sam bila dio radničke klase posljednjih nekoliko godina života u inozemstvu. U procesu umjetničkog istraživanja koristim fotografiju i biografske intervjue koje kasnije kolažiram u složenu zvučnu instalaciju koja posjetitelje*ice poziva na kretanje i interakciju. Zvuk, priča i prostor su osnovni elementi rada. Prikupljeni narativi odnosno glasovi, njih 13, govore o opresiji radnika*ca, migracijama, identitetu i pripadnosti. (Ivana Papić)

Projekt je razvijen na Institutu Art in Context na Universität der Künste Berlin pod mentorstvom Kristine Leko, a u Hrvatskoj je realiziran kao dio programa: "Umjetnički pojmovnik javnog prostora" umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon, "NMG@PRAKTIKA 2020"  (“Gradimo Dom zajedno”)  udruge Mavena – 36 njezinih čuda u MKC galeriji Splitu i Participativne Pogonove sezone 2020. ("Svi za Pogon - Pogon za sve!") u Dvorani Jedinstvo u Zagrebu. Više na <<blogu>> Otvorenog likovnog pogona..

Donatori: Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Split, Grad Zagreb, Zaklada „Kultura nova”, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Ivana Papić (Split, 1987.) magistrirala je na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Splitu, na Odjelu za restauraciju i konzervaciju 2011. godine. Od 2018. studira na specijalističkom postdiplomskom studiju na Institut für Kunst im Kontext na Universität der Künste Berlin. Izlagala je na nekoliko grupnih izložbi u Berlinu, a ovo je njena prva samostalna izložba. Živi i radi u Berlinu te je članica udruge međunarodnih umjetnika u atelier kompleksu WerkStadt.

 

Osnovni format rada: umjetnički participacijsko-istraživački projekt; Mjesto održavanja: MKC galerija, Split; Velika dvorana Pogona Jedinstvo, Zagreb; Autorica: Ivana Papić; Koncepcija projekta Umjetnički pojmovnik javnog prostora i umjetničko vodstvo, mentorstvo: Kristina Leko; Produkcija: Otvoreni likovni pogon, Mavena – 36 njezinih čuda i POGON – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade. Tim projekta: Kristina Leko, umjetnička voditeljica, OLP; Natasha Kadin, kustosica programa "NMG@PRAKTIKA 2020"  udruge Mavena iz Splita; Maša Štrbac, producentica, OLP. Tehnička asistencija pri izradi prototipa: Xaver Hirsch; Koprodukcija U-bahn ambijenalnog zvuka: Frane Papić; Tehnički postav izložbe: Split - Franko Sardelić, MKC; Zagreb - Filip Pacak, Pogon; Fotografska i video dokumentacija: Split - Tihana Mandušić; Zagreb - Nina Klarić i Siniša Koprivnjak. Modaliteti i formati rada:  interaktivna zvučna instalacija.