LUME CARA ĂJ ĂM NJENČIM - SVIJET JE PREDA MNOM II

2022

OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, Područna škola u naselju Držimurec-Strelec

19.4. - 22.4.; 29.6. - 30.6.2022.

LUME CARA ĂJ ĂM NJENČIM - SVIJET JE PREDA MNOM II je edukativna filmska radionica s učenicima/cama romske nacionalnosti koju smo drugu godinu zaredom proveli u OŠ Tomaša Goričanca u Maloj Subotici, u partnerstvu sa školom i Romskom organizacijom mladih Hrvatske - ROM.HR. Prvo izdanje radionice proveli smo 2021. godine ( https://blog.otvorenilikovnipogon.org/lume-cara-aj-am-njencim-svijet-je-predamnom/ ), te smo se u 2022. godini sa stečenim uvidima i iskustvom vratili u školu, radili s novom generacijom učenika/ca viših razreda te ih kroz kreativni rad poticali na nastavak školovanja. Na radionici koja se odvila u dva dijela, u travnju i u lipnju, učenice (ove godine nije bilo učenika među polaznicima) su osmislile kratki dokumentarno-igrani film u kojem je pojedina učenica preuzela ulogu zanimanja kojim bi se željela baviti. Svaki je partner u rad s učenicama unio specifična znanja i iskustva: uz Kristinu Leko koja ima umjetničko znanje i iskustvo u participativnom radu s različitim socijalnim skupinama u međunarodnom kontekstu, s učenicama su radile članice udruge ROM.HR: Marina Horvat, Rosa Oršuš i Severina Lajtman, uz mentorstvo Siniše-Senada Musića, voditelja brojnih edukativnih programa s romskom djecom. Radionica se većim dijelom odvijala na bajaškom, materinjem jeziku učenica, s kojima su, primjenjujući metodu story tellinga, radile članice ROM.HR. Među njima, Marina i Rosa su, kao osobe koje studiraju (Marina Horvat) odnosno koje su završile studij (Rosa Oršuš je prva Romkinja iz škole koja je završila fakultet) ujedno bile neposredan uzor učenicama. Znanja iz snimanja i rada s kamerom učenicama je prenio je Matija Kralj, profesionalni snimatelj i dokumentarist koji je ujedno s tonskom snimateljicom Sunčicom Anom Veldić dokumentirao sve aktivnosti. Voditeljima/cama su asistirale učiteljice škole i voditeljice školske medijske grupe, Nikolina Hampamer i Iva Mihalic Krčmar. Film je sniman na bajaškom jeziku kako bi djeca imala priliku da se kreativno izraze na svom jeziku, s titlovima i telopima na hrvatskom te je završni uradak predstavljen na projekciji za roditelje i prijatelje u školi, 29.6.2022. godine. Tom su se prigodom roditeljima putem video-veze obratili Siniša Senad Musić i Rosa Oršuš, a video porukom Benjamin Ignac iz Berlina, koji je odrastao u međumirskom romskom naselju Orehovica, a danas je stručnjak za zagovaranje i komunikaciju ljudskih prava i interdisciplinarni istraživač, od lipnja 2021. angažiran u Open Society Foundation u Berlinu gdje prati utjecaj novih tehnologija na temeljna prava, vladavinu prava i demokraciju. U porukama su, ukazujući na važnost i mogućnosti za daljnje obrazovanje, željeli potaknuti roditelje da podrže svoju djecu za upis u srednju školu. Od osam učenica polaznica radionice, njih je pet odlučilo nastaviti školovanje.

Uz radionicu i dječji film, u slijedećem razdoblju producirati ćemo dokumentarni film u profesionalnoj produkciji koji će sadržavati dječji film kao 'film u filmu' te dokumentarne materijale koji će kontekstualizirati dječji film i ukazati na jezik kao prepreku integraciji romske djece u sustavu školstva.

Osnovni format rada: edukativna filmska radionica; dječji film. Mjesto održavanja: Mala Subotica, Područna škola u naselju Držimurec-Strelec. Produkcija: Otvoreni likovni pogon. Partneri: Romska organizacija mladih Hrvatske (ROM.HR) i Osnovna škola Tomaša Goričanca u Maloj Subotici. Voditeljica programa i producentica: Kristina Leko. Izvršna producentica: Maša Štrbac, OLP. Financijski pokrovitelji: Ministarstvo kulture i medija RH i Međimurska županija. Rad Otvorenog likovnog pogona podržava Zaklada Kultura nova.

Powered by CouchCMS