Marin Berović: Šugaman s pazara (Umjetnički pojmovnik javnog prostora)

U okviru programa Umjetnički pojmovnik u javnom prostoru, u Šibeniku smo u 2022. godini producirali rad Marina Berovića "Šugaman s pazara". Autor je od 26. do 29. kolovoza na balkonu šibenske pijace, popularnog pazara, postavio veliki transparent, kompoziciju od osam narančastih ručnika s natpisom “@SU9AMAN”, s brojem telefona i pozivom upućenim prolaznicima: „Projekt istražuje odnose u turizmu – dajte svoj doprinos u zamjenu za jedan od šugamana”. Šugamane je potom kroz dva tjedna početkom rujna dijelio zainteresiranima u zamjenu za njihove osobne predmete i priče. Prikupljeni su materijali bili polazište za video-rad u kojem je autor utjelovio različite osobnosti i uloge svojih sugovornika-ca u formi animiranog autoportreta, neuhvatljivog subjekta koji migrira kroz različite subjekte u turizmu - domaćine, turiste i turističke radnike, koji se razaznaju prema atributima koje im autor dodjeljuje, ali se njihove slike međusobno preklapaju apostrofirajući fluidnost takvih određenja kao i vezanih stereotipa u turizmu. Fotografije transparenta i video-rad objavili smo na blogu organizacije.

Marin Berović (1990., Šibenik) je apsolvent je magistarskog studija arhitekture u Ljubljani. Završio je program Centra za ženske studije u Zagrebu 2013 – 2014, kada je bio glavni dizajner za Povorku ponosa u Zagreb Pride-u. Zaposlen je u Muzeju za arhitekturo in oblikovanje u Ljubljani. U Šibeniku je već u srednjoškolskim danima kao grafički dizajner sudjelovao u radu nezavisne koncertne scene (Crtaona, udruga Tremolo). Sudjelovanje u produkciji događanja nastavio je u Zagrebu (Subversive Film Festival, VoxFeminae, 25FPS, Queer Zagreb), a preseljenjem u Ljubljanu je s kolegama na Fakulteti za arhitekturo ustanovio FAKongres. Piše (Zarez, Badlands, Delo, Outsider), kurira, te proizvodi grafička rješenja u tisku, digitalnim formatima i pokretnim slikama. U arhitekturi se bavi praksom i diskurzivnim radom.

 

 

Osnovni format rada: intervencija u javnom prostoru, video. Mjesto održavanja: Šibenik, gradska tržnica. Autor: Marin Berović. Snimatelji: Zvonka Barbir, Marin Berović. Produkcija: Otvoreni likovni pogon, u okviru programa Umjetnički pojmovnik javnog prostora. Producentica: Maša Štrbac. Umjetničko savjetovanje: Kristina Leko. Financijski pokrovitelji: Ministarstvo kulture i medija RH, Zaklada Kultura nova. Modaliteti i formati rada: umjetničko istraživanje, video, razgovori.