Neka cijeli svijet suncokreta (Laboratorij Gajnice)

2022-2023

Od listopada 2022. do kraja 2023. godine Otvoreni likovni pogon je u suradnji s partnerima KGZ Knjižnicom Gajnice i Udrugom za sindrom Down - Zagreb provodio program u čijem su fokusu bile osobe s Down sindromom. Kroz ciklus radionica koje su vodili oblikovateljica nakita Smiljka Franjić te ilustrator i multimedijalni umjetnik Zdenko Bašić, uz asistenciju stručnog osoblja iz knjižnice i udruge, pruženi su im resursi i podrška da se izraze i predstave kroz likovne radove nadahnute literaturom iz fonda Knjižnice. Radionice su se odvijale u KGZ-Knjižnici Gajnice  a pratio ih je program predavanja, razgovora i tekstova. U okviru programa u Knjižnici Gajnice je održana izložba radova s radionica, objavljena je programska knjižica te produciran film "Priča o godini" u režiji Zdenka Bašića, sve s ciljem da se širu javnost senzibilizira za potrebe osoba s Down sindromom i doprinese njihovoj integraciji u društvo. Sve su aktivnosti dokumentirane na blogu <<<Laboratorij Gajnice>>>

Programska knjižica može se listati OVDJE ili preuzeti kao pdf OVDJE

Fotografije u prilogu: Lucija Lokin i Maša Štrbac

Osnovni format rada: participacijski umjetnički program; Mjesto održavanja: Zagreb, gradska četvrt Podsused-Vrapče - KGZ Knjižnica Gajnice; Produkcija: Otvoreni likovni pogon. Partneri: Udruga za sindrom Down - Zagreb, KGZ - Knjižnica Gajnice. Financijski pokrovitelji: Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zagreb, Zaklada Kultura nova. Voditeljica programa: Maša Štrbac  (Otvoreni likovni pogon, Zagreb).
Članice programskog tima: Zvjezdana Balić, Morena Livaković Ivanović, Lucija Lokin i Ana-Marija Malbašić (Zagreb, Knjižnica Gajnice); Natalija Belošević, Jasmina Fritz i Ana Listeš (Udruga za sindrom Down – Zagreb). Umjetnici suradnici: Zdenko Bašić i Smiljka Franjić. Film "Priča o godini - režija: Zdenko Bašić, scenarij: Zdenko Bašić i članovi/ce Udruge za sindrom Down-Zagreb. Dizajn programske knjižice: Lidija Novosel. Modaliteti i formati rada: likovne radionice, izložba, film, ilustrirana publikacija, mrežne stranice.