Novi naručitelji

2023

U 2023. godini s radom je počela nacionalna suradnička platforma Novi naručitelji koja okuplja 24 umjetničke organizacije, udruge i ustanove iz različitih krajeva RH koje su aktivne u pokretanju umjetnosti u javnom prostoru u svojoj zajednici, okrenute uključivanju lokalnog stanovništva u svoje programe. Naziv platforme referira se na model produkcije umjetničkih radova u javnom prostoru prema narudžbi građanstva kojeg je 1990. osmislio umjetnik François Hers u Francuskoj: pojedinac ili skupina građana/ki obrate se kao naručitelji ‘medijatoru’ (kustosu/producentu) s kojim u pisanom obliku formuliraju svoju narudžbu a on/a im predloži umjetnika/cu za kojeg/u smatra da njihovoj narudžbi može najbolje odgovoriti. Kroz razgovore naručitelja i umjetnika/ce profilira se umjetničko rješenje s kojim će se svi složiti i za koje se onda traže sredstva za realizaciju. Model je do danas, osim u Francuskoj gdje se uspješno i kontinuirano primjenjuje 30 godina, primijenjen u nizu drugih zemalja, ponajviše u zapadnim zemljama EU, s preko petsto na taj način realiziranih umjetničkih djela - dio radova predstavili smo u elaboratu Novi naručitelji u Hrvatskoj, u kojem smo također predstavili model rada i strukturu organizacije Novih naručitelja /Die Neue Auftraggeber u Njemačkoj te otvorili raspravu o potencijalima za razvoj ovog modela u RH.

Cilj je nacionalne platforme Novi naručitelji kroz seriju mjesečnih online sastanaka u 2023. promisliti kako se ovaj međunarodno provjeren model može razviti u RH. U listopadu 2023. članice će se sastati uživo u Zagrebu, na simpoziju na kojem će sudjelovati i inozemni gosti, članovi/ce međunarodne platforme New Patrons. Rad nacionalne platforme u 2023. godini podržava Zaklada Kultura nova. Rad platforme može se pratiti na našem blogu, <<<ovdje>>>

Uz OLP kao inicijatora, članice platforme su: Udruga Gokul, Zabok; Galerija Striegl, Sisak; Udruga KA MATRIX, Karlovac; AK galerija Koprivnica; Gradska knjižnica Požega; Muzej Brodskog Posavlja, Slavonski Brod; Muzej likovnih umjetnosti, Osijek; Udruga Porta, Knin; Gradski muzej Vinkovci; Gradski muzej Varaždin; Galerija Sikirica, Sinj; Labin Art Express XXI, Labin; Art Radionica Lazareti, Dubrovnik; Galerija Galženica, Velika Gorica; Culture Hub Croatia, Split; u Zagrebu udruge BLOK, Slobodne veze, Avanti!, UIII, Polygon, Ured za fotografiju, Muzej grada Zagreba te Centar za ženske studije.

U prilogu: rad u produkciji francuske podružnice Novih naručitelja, Nouveaux Commanditaires:

Matali Crasset: Le Blé en herbe, 2015.
preuređenje škole i okolice, intervencija skulpturama u prostor; Trébédan, Côtes d’Armor, Francuska
Foto: ©  Philippe Piron   
Naručitelji: skupina roditelja i mještana/ki Trébédana, ravnateljica škole, bivši učenici škole, načelnik općine

(objavljeno u elaboratu Novi naručitelji u Hrvatskoj)

Osnovni format rada: prezentacije i diskusije. Mjesto održavanja: Zagreb i online. Inicijatorica programa: Kristina Leko. Suradnica: Maša Štrbac. Asistencija u koordinaciji platforme: Ana Busija.  Produkcija: Otvoreni likovni pogon Financijski pokrovitelj: Zaklada Kultura nova.