OBITELJ BERBER

2010.


Kristina Leko
U suradnji s obitelji Berber
Rad je posvećen gastarbajtersko-izbjegličkoj obitelji grško-turskog podrijetla, njihovoj povijesti te njihovoj prodavaonici na jednoj od najprominentnijih tržnica u Beču.


Obitelj Berber otvorila je prodavaonicu na tržnici Naschmarkt još 1969. godine. Na najpoznatijoj bečkoj tržnici na otvorenom, Berberi danas prodaju prvoklasno voće i povrće, dok su prethodnih godina prodavali uvozne grčke i turske specijalitete, kao i domaće proizvode i delicije koje je spravljala majka obitelji.

Berberi potječu s grčkog otoka u teritorijalnome moru Turske, s kojeg su se stanovnici tijekom 20. stoljeća masovno iseljavali zbog grčko-turskog rata i teške političke situacije koja je uslijedila. Poput mnogih grčkih obitelji s otoka, Berberi su u jeku krize 1960-ih bili primorani na političko izbjeglištvo te su se u potrazi za novim domom konačno nastanili u Beču. Danas obitelj zauzima zaslužno mjesto u povijesti tržnice Naschmarkt, kao i u gastronomskoj povijesti Beča. Početkom 1970-ih upravo je otac obitelji Berber, s dvojicom austrijskih partnera, organizirao prvi uvoz maslina, maslinovog ulja i feta sira iz Grčke u Beč. On sada uživa mirovinu kao povratnik na svom grčko-turskom otoku, dok sinovi nastavljaju obiteljski posao i vode prodavaonicu.

Umjetnička intervencija povezala je kupce i posjetitelje tržnice s pričama i sjećanjima koja su članovi/ice obitelji ispričali/e o svojoj prodavaonici, obiteljskom životu, prošlosti i budućnosti obitelji te o samoj tržnici. Kroz rukom ispisane tekstove, dokumentarne fotografije te jednokanalni videozapis, prodavaonica je privremeno transformirana u svojevrsni spomenik svakodnevnici, koji sjećanja jedne specifične obitelji ujedno smješta u širi kontekst migracija i odaje priznanje doprinosu stranih radnika/ica (gastarbajtera/ica) bečkoj gastronomiji, odnosno austrijskom društvu općenito. Instalacija je realizirana u sklopu festivala Wiener Festwochen te je bila dostupna za razgledavanje u radnom vremenu prodavaonice od lipnja do listopada 2010. godine.

 

Osnovni format rada: Participacijsko-dokumentarni umjetnički projekt. Mjesto održavanja: Tržnica Naschmarkt, Beč. Festival: Wiener Festwochen. Izložba: Paradiesgarten. Kustosica: Birgit Lurz. Modaliteti i formati rada: intervencija u javnom i polu-javnom prostoru; privremena intervencija, tekstovi, fotografije, jednokanalni video; projekt sa specifičnom društvenom skupinom.