POSJET

2002./2003.

Kristina Leko
U suradnji sa štićenicima/om Doma za umirovljenike/ce Volkshilfe u Grazu – g. Karusom (94), g. Grossom (89) i gđom. Murke (81)
Upotreba žanra portretne fotografije 19. i ranog 20. stoljeća u radu posvećenom osobama starije dobi, odnosno ranjivoj i zanemarenoj društvenoj skupini umirovljenika.

 

U ovom su projektu moji/e suradnici/e bili/e troje umirovljenika/ca, štićenika/ca doma za starije i nemoćne „Volkshilfe“ u Grazu, gdje sam provela tjedan dana u rujnu 2002. godine. Surađivala sam s gospodinom Karusa (94), gospodinom Gross (89) i gospođom Murke (81). Tijekom individualnih sastanaka i razgovora, zajednički smo odabrali/e njihova najvažnija profesionalna i privatna iskustva. Izabrali/e smo i po jedan predmet koji će predstavljati svako od tih pojedinačnih iskustava iz njihovih životnih priča. Zajedno smo kreirali set za grupno fotografiranje, na kojem su svi odabrani predmeti pronašli svoje mjesto, te su se na fotografiji mogli i jasno razabrati. Snimljena je fotografija bila, i dalje jest, izložena u dijelu kafeterije i recepcije doma za umirovljenike/ce, iznad glasovira za kojim je g. Karusa običavao svirati u kasna poslijepodneva. Željela sam iskoristiti organizacijsku infrastrukturu Austrijskog trijenala fotografije da bih potaknula posjetitelje izložbe na posjet tom domu za starije i nemoćne, te na susret sa starijim ljudima. Posjetiteljima je bila omogućena vožnja tramvajem broj 7 do zadnje stanice, a zatim besplatnim taksijem do doma. Premda nije mnogo posjetitelja odlučilo posjetiti dom, ukupno tek pedesetak, ipak je to bilo značajno, jer posjetitelja je tamo uglavnom vrlo malo. Čak ni članovi/ice obitelji ne dolaze dovoljno često, jer nitko nema vremena, kako često govore štićenici/ce. Tijekom trajanja projekta organizirali smo druženja i razgovore o fotografiji, u kojima su starije osobe izmjenjivali/e svoja iskustva i razmišljanja o životnim pričama vezanim uz predmete na fotografiji – glasovir, četku za kosu, vlak, vojničku kapu, pismo...

 

Osnovni format rada: Participacijski umjetnički projekt; projekt sa specifičnom društvenom skupinom. Mjesto održavanja: 4. Österreichische Triennale zur Fotografie/4. austrijsko trijenale fotografije, Graz. Modaliteti i formati rada: Fotografija.