UPJP Sisak 2023 - Umjetnički pojmovnik javnog prostora

2023

Prvo izdanje Umjetničkog pojmovnika javnog prostora u Sisku, u partnerstvu s Gradskom galerijom Striegl iz Siska. Program UPJP Sisak 2023 uključuje niz događanja, radionica, treninga, javnih izvedbi i performansa za građanstvo, prema koncepciji i uz vodstvo umjetnika/ca Ivane Tkalčić, Pere Kavgića i Marine Otchude Say Gynt.

Ivana Tkalčić će u okviru umjetničkog projekta “Astronaut(i) bez svemirskog broda” voditi ciklus jednosatnih radionica “Trening za šetače Mjesecom”, kojeg je osmislila u odnosu na trening za astronaute na kojem je sudjelovala u kolovozu  2022. godine u Poljskoj, kao pripremu za boravak na lunarnoj svemirskoj stanici Europske svemirske agencije. Trening čine fizičke i mentalne vježbe usmjerene prema "održivoj" upotrebi vlastite energije tijekom stresnih i ekstremnih situacija, koje će polaznike/ce opremiti za kvalitetniji život u/s vlastitim tijelom. U uvodnom dijelu umjetnica će ispričati kako je izgledao Analogni astronautski trening u Poljskoj i kakvu je ulogu u njenom interesu za svemirska istraživanja imao Centar za svemirsku i inovativnu tehnologiju u Sisku. 

Pero Kavgić će sa svojih 96 godina, staračkim leđima i s velikim apetitom za ‘porati posluku u svijet o stanju stvari’, u Sisku premijerno izvesti tri performansa: u prvom će se obratiti javnosti kroz monološki performans "Perin monolog: Sâm samcat”, u drugom, "Pero uličar - šetnja Siskom s dragim ljudima i onima koji se tako identificiraju", s građanima/kama će razmjenjivati misli o starenju i odlascima, smislu i besmislu, klimatskim promjenama i svemu što ovom starcu nema smisla. Treći će se puta Pero Kavgić pojaviti zajedno s mladima, generacijom šest puta mlađom od njega, u performansu "Nemoguća misija #1: Utjeha Pere Kavgića". Performans će nastati u sklopu radionice “Drugačija ja, drugačiji vi”, trodnevnog treninga improvizacije zvukom, glasom i tekstom kojeg će u suradnji s Perom Kavgićem voditi Marina Otchuda Say Gynt. Događanja su dio umjetničkog projekta Marine Otchude Say Gynt "Pero Kavgić premijerno u Sisku: Nema smisla”.

Više o programu ovdje: https://blog.otvorenilikovnipogon.org/upjp-sisak-2023-umjetnicki-pojmovnik-javnog-prostora/

Osnovni format rada: serija umjetničkih intervencija u javni prostor. Mjesto održavanja: Sisak, javni gradski prostori, Centar kreativne industrije, Sportska dvorana Zeleni brijeg. Umjetnici/e: Ivana Tkalčić. Pero Kavgić, Marina Otchuda Say Gynt. Produkcija: Otvoreni likovni pogon (Zagreb) i Gradska galerija Striegl (Sisak), u okviru programa Umjetnički pojmovnik javnog prostora. Producentice i kustosice: Alma Trauber (Gradska galerija Striegl) i Maša Štrbac (OLP). Umjetničko vodstvo: Kristina Leko (OLP). Financijski pokrovitelji: Grad Sisak, Ministarstvo kulture i medija RH, Zaklada Kultura nova. Modaliteti i formati rada: performans, radionica