Vinko Vidmar: Karambol (Umjetnički pojmovnik javnog prostora u Osijeku)

2019

umjetnik: Vinko Vidmar
produkcija: OLP
lokalni partner: Muzej likovnih umjetnosti Osijek

 

Od 18. do 22. listopada 2019. na osječkom Trgu Ante Starčevića bila je postavljena instalacija „Karambol“ autora Vinka Vidmara. Rad je nastao u okviru programa Umjetnički pojmovnik javnog prostora u produkciji Otvorenog likovnog pogona u partnerstvu s Muzejom likovnih umjetnosti Osijek. Na središnjem gradskom trgu autor je postavio karambolirano vozilo kao metaforu stanja u gradu s namjerom da građane/ke Osijeka trgne i osvijesti, pokrene na promjenu: „Arhitektura, institucije i društva građana su ruševna i oštećena. Vjerujem kako je krajnje vrijeme zastati, okrenuti se oko sebe i shvatiti što se događa.“, obrazložio je svoj rad Vinko Vidmar.

Intervencija je dokumentirana videom koji je dostupan na poveznici: https://otvorenilikovnipogon.home.blog/2019/10/14/vinko-vidmar-karambol/

Intervencija je dio višegodišnjeg programa Umjetnički pojmovnik javnog prostora umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon, čiji je cilj jačanje diskursa umjetnosti u javnom prostoru i umjetnosti u zajednici putem umjetničkih intervencija mladih umjetnika i umjetnica koji se bave lokalno relevantnim temama.

Program je ostvaren uz podršku Zaklade Kultura nova, Ministarstva kulture RH, Grada Zagreba i Grada Osijeka.

Vinko Vidmar (Osijek, 1988.) završio je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Osijeku. Apsolvent je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, Odsjek za vizualne i medijske umjetnosti, mentor izv. prof. art Domagoj Sušac. Tijekom studija inicirao je brojne projekte te razne međunarodne suradnje s umjetničkim akademijama i kulturnim ustanovama. Skupne izložbe (izbor): „Memories/Other side project“, 2019., Niv Art Centre, New Delhi, Indija; „11. HT nagrada za suvremenu umjetnosti“, 2018., Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb; „13. trijenale hrvatskoga kiparstva“, 2018., Gliptoteka HAZU, Zagreb; „Amputacija bezidentitetizma“, 2017., Galerija Greta, Zagreb; „Greška“ – Drugo Međunarodno studentsko biennale, 2017., Esseker Osijek; „Autoportret“ – 1. Studentsko biennale, 2015., Gradske galerije Osijek. Dobitnik je Prve HT nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost 2018. Član je i od listopada 2018. predsjednik HDLU-a Osijek. Živi i radi u Osijeku.

 

Osnovni format rada: umjetnička intervencija u javnom prostoru . Mjesto održavanja: javni prostor grada Osijeka/ Trg Ante Starčevića. Autor: Vinko Vidmar. Koncepcija projekta Umjetnički pojmovnik javnog prostora i umjetničko vodstvo, mentorstvo: Kristina Leko. Produkcija: Otvoreni likovni pogon. Tim projekta: Kristina Leko, umjetnička voditeljica, OLP; Valentina Radoš, viša kustosica Muzeja likovnih umjetnosti Osijek; Maša Štrbac, producentica i kustosica, OLP. Fotografska i video dokumentacija: Toni Balog i OLP. Modaliteti i formati rada: umjetnička intervencija u javnom prostoru, video-rad.