Život u gradu (Demokratizacija kulture sjećanja, Knin)

2023

Od 5. prosinca 2023. do 15. siječnja 2024. u Kninu provodimo projekt Život u gradu - Povijest svakodnevnice u viđenju Kninjana i Kninjanki, u okviru naše višegodišnje programske linije Demokratizacija kulture sjećanja. Riječ je o seriji događanja, radionica, razmjena i razgovora koje su Kristina Leko i Vedrana Madžar vodile s građanima/kama Knina, a koji su uobličeni  u jedinstvenu izložbu u Galeriji Kninskog muzeja. Program događanja objavljen je na našem <<<blogu>>>

Snimka prvog događanja, javnog čitanja Dnevnika Katice Madžar, dostupna je <<<ovdje>>> a fotografije s otvorenja izložbe objavili smo <<<ovdje>>>

Projekt se nastavlja na ZIDNE NOVINE koje od 2020. godine u Kninu provode Udruga Porta u suradnji s Narodnom knjižnicom Knin i Srednjom školom Lovro Monti, uz našu inicijativu i savjetovanje, a koje su 2022. godine nagrađene srednjeeuropskom austrijskom nagradom za društvene inovacije SozialMarie. Sjećanja starijih generacija koje su srednjoškolci/ke uređivali i kao zidne novine izlagali u javnim prostorima Knina te u Narodnoj knjižnici, u projektu ŽIVOT U GRADU dobivaju novu formu u Galeriji Kninskog muzeja. Pričama o Staroj pijaci, zidiću, Rivi, Strani, željeznici i nogometu dodaju se nove teme, priče, proširene susretima uživo, značajnim predmetima, medijskim zapisima, koji će svi zajedno biti uobličeni u jedinstveni izložbeni ambijent.

Želja je ovim projektom iz različitih individualnih perspektiva (osobe različitih generacija, socijalnih, kulturnih, političkih i etničkih pozadina) progovoriti o životu u gradu, danas i nekad, ali i baciti pogled u budućnost. Plan je u 2024. u daljnjoj suradnji s Kninskim muzejem i muzejskom osobljem, a temeljem prikupljenih artefakata i priča, napraviti seriju privremenih intervencija u postav Kninskog muzeja - na taj način proširiti će se etnografska zbirka muzeja te će se građani/ke Knina i lokalne udruge u kulturi aktivno uključiti u rad ove institucije. 

Naslovna fotografija: zidić i stepenice za staru gimnaziju, današnje Veleučilište. Foto: Goran Zelić, FB: Knin jedno vrijeme; objavljeno u monografiji „2025 godina Grada Knina”, autora Ivice Šimića, izd. Narodna knjižnica Knin, 2018. te u Zidnim novinama 2020.

Osnovni format rada: participacijska izložba. Mjesto održavanja: Knin. Koncepcija, razvoj i supervizija programa Demokratizacije kultura sjećanja: Kristina Leko. Umjetnice: Kristina Leko i Vedrana Madžar. Organizatori:Kninski muzej, Narodna knjižnica - Knin, Umjetnička organizacija Otvoreni likovni pogon, Zagreb. Podrška: Obrazovno-kulturna udruga “Porta” i Srednja škola Lovro Monti, Knin. Financijski pokrovitelj: Zaklada Kultura nova u okviru programske podrške Otvorenom likovnom pogonu za organizacijski razvoj i sudjelovanje u kulturi.