Umjetnički pojmovnik javnog prostora u Slavonskom Brodu

2019

Umjetnički pojmovnik javnog prostora je 2019. godine prvi puta realiziran u Slavonskom Brodu, u partnerstvu s Muzejom Brodskog Posavlja i kustosicom Muzeja prof. Danijelom Ljubičić-Mitrović. Cilj je programa kroz mentoriranu produkciju mladih autora-ica poticati umjetnost u zajednici i u javnom prostoru. Program smo započeli dvodnevnim seminarom s umjetnicima i građanstvom – prvog dana sudionike smo uveli u umjetničko područje kroz četiri izlaganja/prezentacije: Danijela Ljubičić-Mitrović govorila je o skulpturama u javnom prostoru Slavonskog Broda, Maša Štrbac predstavila je nekoliko primjera umjetnosti u zajednici u svijetu, Vesna Vuković je kroz izbor projekata predstavila rad udruge BLOK dok je Kristina Leko iznijela modalitete participacije u umjetnosti u javnom i socijalnom prostoru. Potom smo prošli kroz prijedloge za javne umjetničke intervencije. Pored umjetnika i umjetnica koji su se prijavili na naš javni poziv, na seminaru su sudjelovali članovi slavonskobrodske udruge Usudi se koji su nas upoznali sa svojim projektom uređenja i oslikavanja starog gradskog Kupališta. Drugog dana seminara pridružila nam se Mateja Stojanović, agilna lokalna eko-aktivistica koja unatrag pet godina samoinicijativno organizira akcije prikupljanja otpada i uređenja javnih površina u gradu te ih fotografski dokumentira. Odlučili smo postojeće inicijative kao i prijavljene prijedloge umjetnika-ca, objediniti u jedinstveno događanje s cjelodnevnim programom.

Nakon što smo razradili sve prijedloge i dogovorili se oko njihove realizacije, slijedećih tjedan dana bilo je vrijeme intenzivnih priprema i mala škola produkcije za sve uključene: izračun troškova, nabavka materijala, dogovori oko izvedbe. Javna prezentacija svih projekata odvila se u subotu, 28. rujna te su građani i građanke Slavonskog Broda pozvani na razgled, druženje i razgovor s umjetnicima i umjetnicama, autorima-cama intervencija. Program je započeo u 11 sati na Korzu, središnjem mjestu gradskog okupljanja. Na terasi Kaffe bara Beerc prikazan je kratki dokumentarni film o edukativnoj muzejskoj akciji „Iznenađenje“ Muzeja Brodskog Posavlja i Galerije umjetnina Grada Slavonskog Broda (produkcija: Videodružina BezVizije, ZTK Slavonski Brod, 2007.). Malo podalje mladi je autorski tim Lea Zirdum i Davor Drčelić postavio instalaciju „Slojevito“, apstraktne geometrijske forme vedrih boja kojima su poželjeli otvoriti prostor pozitivnog razmišljanja među sugrađanima. U podne smo se okupili oko izložbe fotografija Mateje Stojanović „Brođani, tko smo mi?“ kojima je autorica dokumentirala akcije čišćenja divljih odlagališta otpada u gradu i okolici. Potom nas je Hana Katanić provela kroz svoju seriju intervencija „zRAK koji dišemo“: skulpturama na Korzu i uz Šetalište dodala je govorne oblačiće u kojima je duhovito tematizirala zagađenost gradskog zraka.

Program je zaključen happeningom na savskom Kupalištu, cjelodnevnom akcijom ispisivanja 80-metarskog transparenta u izvedbi udruge Usudi se i slavonskobrodskih kreativaca. Slogani za transparent odnosili su se na oživljavanje zanemarenih gradskih prostora i bili su osmišljeni kao poziv na zajedničku akciju: Usudi se i ti; Kupalište je tek početak; Primjerom do stvarnosti; Kreativa je naša inicijativa; Radost je pola zdravlja; Prepoznaj, uljepšaj, ponovi. Happening je potrajao cijeli dan a kulminirao je postavom transparenta iznad kupališta u kasnim popodnevnim satima. Slogani su bili čitljivi izdaleka te su poruke o odgovornosti, inicijativi i optimizmu odaslane daleko u prostor.

Svi su se radovi dotakli različitih problema u gradu, onako kako ih percipiraju sudionici-ce programa, građani i građanke Slavonskog Broda. Uvjerili smo se da postoje inicijative koje smjeraju pozitivnoj promjeni i općem boljitku, neke baš u inat široj percepciji grada (i Slavonije) kao prostora u kojima se odustaje i/ili koje se napušta. Za svog smo kratkog boravka u gradu odlučili na ovakve inicijative usmjeriti dodatno svjetlo i u suradnji s Muzejom Brodskog Posavlja zajedničkim znanjem i iskustvom pripomoći u realizaciji novih programa. Sva smo događanja organizirali u javnom prostoru s namjerom da oko njih animiramo što veći broj građana. Subotnja vreva na gradskom Korzu učinila nam se pravom prilikom no još treba poraditi na osvještavanju građana o javnom prostoru kao mjestu na kojem mogu iznijeti teme od javnog interesa ili se oko njih okupiti. Želja nam je na tom tragu nastaviti suradnju slijedeće godine.

Program je ostvaren uz podršku Zaklade Kultura nova, Ministarstva kulture RH, Grada Zagreba, Grada Slavonskog Broda  i Brodsko-posavske županije.

Sudionici-ce programa, autori-ce intervencija:

Hana Katanić, rođena 1996. u Slavonskom Brodu. Nakon dodiplomskoj studija Filozofije i Povijesti umjetnosti na Sveučilištu u Zadru, trenutno studira diplomski studij Povijesti umjetnosti, modul moderne i suvremene umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Sudjelovala je u organizaciji 3. i 4. Biennalea hrvatske mlade fotografije u Zadru (2016. i 2018.). Organizatorica je projekta ”Otvaranje pogleda” u Slavonskom Brodu u Muzeju Brodskog Posavlja. Objavljuje tekstove u časopisu Kulturflux.

Davor Drčelić, rođen 1995. u Slavonskom Brodu gdje završava Gimnaziju Matija Mesić. Student je druge godine diplomskog studija slikarstva na Umjetničkoj akademiju Sveučilišta u Splitu, u klasi Vedrana Perkova.

Lea Zirdum, rođena 1996. u Slavonskom Brodu gdje završava Klasičnu gimnaziju fra Marijana Lanosovića. Studentica je prve godine diplomskog studija Likovne kulture na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Mateja Stojanović, rođena 1987. u Zagrebu, živi u Slavonskom Brodu gdje radi kao voditeljica projekta „Pružanje usluge osobne asistencije osobama oštećena sluha“ u Udruzi gluhih i nagluhih Brodsko-posavske županije. Ekološka je aktivistica – unatrag pet godina čisti smeće s divljih odlagališta, fotografski ih dokumentira te objavljuje na FaceBook stranici Brodsko Zeleno Dijete.

Udruga „Usudi se“ djeluje od travnja 2019. godine s ciljem promicanja urbane kulture i umjetnosti među mladima te ima 10 redovitih i još desetak pridruženih članova. Udruga organizira koncerte, tečajeve i glazbene radionice a odnedavno provodi akciju oslikavanja Šetališta i bivšeg savskog Kupališta u Slavonskom Brodu koja je podržana od Turističke zajednice grada Slavonskog Broda.

Partner u realizaciji programa: Muzej Brodskog Posavlja djeluje od 1934. godine kao opći muzej koji sakuplja, istražuje i prezentira materijalnu građu i dragocjene nematerijalne fenomene te vodi brigu o sveukupnim baštinskim vrijednostima na prostoru brodskog Posavlja. Kao izdvojena jedinica u okviru Muzeja, Galerijski odjel postoji od 1961. godine te skrbi o približno 900 umjetnina među kojima je i Zbirka recentne umjetnosti s djelima autora mlađe generacije. Zavičajnost je važan kriterij prikupljanja i prezentacije građe. Galerijski odjel Muzeja od 2018. godine provodi izložbeno-edukativni projekt ”Otvaranje  pogleda” namijenjen studentima-cama umjetnosti, povijesti umjetnosti te srodnih studija iz Brodsko-posavske županije, s ciljem da kroz njega steknu prva profesionalna iskustva. Suradnja na projektu Umjetnički pojmovnik javnog prostora dio je aktivnosti kojima Muzej potiče razvoj lokalne suvremene umjetničke produkcije. http://www.muzejbp.hr/hr/

Osnovni format rada: participacijska umjetnička akcija; projekt u zajednici;. Mjesto održavanja: javni prostor grada Slavonskog Broda/ Korzo i Staro kupalište. Autori: Davor Drčelić, Hana Katanić, Lea Zirdum, Mateja Stojanović, članovi-ice udruge Usudi se. Koncepcija projekta Umjetnički pojmovnik javnog prostora i umjetničko vodstvo, mentorstvo: Kristina Leko. Tim projekta: Kristina Leko, umjetnička voditeljica, Otvoreni likovni pogon; Danijela Ljubičić-Mitrović, kustosica, Muzej Brodskog Posavlja, Slavonski Brod; Maša Štrbac, producentica, Otvoreni likovni pogon; Vesna Vuković, kustosica, BLOK, Zagreb; Grafičko oblikovanje: Nikola Križanac. Fotografska dokumentacija: Otvoreni likovni pogon, Muzej Brodskog Posavlja, Udruga Usudi se. Modaliteti i formati rada: umjetnička akcija u javnom prostoru, skulpturalna instalacija, urbana intervencija, happening, izložba.